Ahmet İnam – Deneyen Felsefe

ahmet inam

 

“Ülkemizde son zamanlarda tehlikeli bir eğilim görmekteyim. Düşünmeye çabalayan insanlar, inanışlarını ve dünya görüşlerini haklı kılmak için felsefeyi sömürüyorlar. Hegel, Yapısalcıklık, Post-modern düşünürler, Hermeneutik akım, Bilim Felsefecileri, onları oluşturan kültürel ve tarihsel serüven göz ardı edilerek, kullanılmaya çalışılıyor. Aydınlarımız, ne denli bilgili, ne denli ‘allame’ olduklarını kanıtlamak için, tez elden çevrilmiş Batılı örneklerin üzerine üşüşüp, ahkam kesiyorlar. Herkes filozof, herkes bilim hakkında, metin yorumu, dil-dünya ilişkisi, zihin-beden bağıntısı üstüne ahkam kesiyor. Amaç felsefi bir serüven yaşamak, araştırmak, anlamak değildir artık; amaç, kanıtlamaktır. Haklı olduğunu göstermektir. Kendilerine sağ, sol liberal diyenler kitaplar yazıp düşünür adları sıralıyorlar.

Bir açıdan sevinilecek bir durum. Felsefenin önemini anladıkları için. Felsefe açık uçlu düşünme biçimidir. Düşünmenin kendi iç işleyişine dikkat etmeyi gerektirir. Buna aldırmıyor. Önemli olan, işimize gelen düşünürü, işimize geldiği biçimde konuşturmak, söyleyeceklerimizi onlara söyletmektir. Bu yazım kısa bir yazı, örneklere gitmeyi düşünmüyorum. Bu yoldaki arkadaşları felsefeye çağırmak istiyorum yalnızca. Lütfen felsefeyi sömürmeyin. Böyle sömürücü, kullanıcı, zorlamalarla dolu tutum, bizi bir arayış gayreti olan felsefeden uzaklaştırır. Her arama ‘cehd’ ister. Sabır, dikkat ve duyarlılık. Kültürümüz felsefeyle canlanmalı, heyecan fırtınaları yaşanmalı. Kokuşmamalı. Felsefe, serüvenine bigane olanları çarpar. Çarpmazsa da onlara bigane kalır.

Bir kez, filozof tavrının uzağında kalarak, kavram yaratma, kavramların iç işleyişine uzak düşerek uğraşılan felsefenin kültürümüze yararı olamaz. Taklitçiliğin, aktarmacılığın ne felsefeye ne de savunmaya kalktığınız dünya görüşüne bir faydası vardır. Felsefe yapmadan, felsefe geleneği ile hesaplaşmadan, onun kavramlarını içselleştirip yaşayışımıza katmadan, felsefeyi kullanmaya kalkma, sömürüdür. Felsefeyi ve kendimizi” (s. 29).

 

İnam, Ahmet (2008). Deneyen Felsefe, Yeni İnsan Yayınevi, İstanbul.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: