27 Temmuz Tam Ay Tutulması

ay ttulması

“Bu geceki dolunay Antilop Dolunayı olarak bilinir çünkü yılın bu zamanı erkek antilopların boynuzlarının çıktığı aydır. Ayrıca Gök Gürültüsü Dolunayı ve Saman Dolunayı olarak da adlandırılır.

Türk Mitolojisindeki Yelbegen gökyüzünde yaşayan yıldızlara ve Aya musallat olan yedi başlı bir devdir. Zaman zaman bu kötücül varlık yıldızların peşine düşer, onları ısırır ve ağzındaki parçaları aşağıya tükürürmüş. İşte o zaman yıldız kayması meydana gelirmiş. Yelbegen sık sık aya da zarar verir ve bütünüyle yutamasa da Aydan parçalar koparıp onu küçültürmüş. Tanrı Ülgen küçülen Ayın yaralarını iyileştirir Ay da böylece yeniden büyür ve bütünlenirmiş. Ay tutulması da yine bu yedi başlı devden bilinir, Ay tutulduğu zaman, yelbegen’in yine Ayı yediği düşünülürdü.

Bu gece ayrıca Kırmızı Gezegen Mars’ın da yıl içinde en parlak olduğu ve iyi gözlemlenebildiği zaman. Gece boyunca görülebilir.

Mars, savaş tanrısının gezegenidir. Madeni demirdir, günlerden Salı ile simgelenir. Güç ve enerji sembolü olan Mars vücudun baş kısmıyla ilişkilendirilir. Savaşçı olduğundan hırs ve saldırganlığın kaynağı olarak görülür. Mezopotamya’da Mars uğursuz kabul edilirdi. Fars Mitolojisinde savaş tanrısı Behrâm, İran astronomisinde Merih/Mars gezegenine adını vermiştir. Behrâm diğer kültürlerin aksine hiç de uğursuz, olumsuz değildir. Adının anlamı fetih ve zafer sözcüklerine karşılık gelen  Behrâm, insanların iyiliği için mücadele eden, kötülere karşı gelen bir tanrı olarak düşünülmüştür. Zerdüşt inancında kutsal ateşlerin en önemlilerinden biri olan ateş-i behrâm, bütün ateşlerin zaferler kazanmış şahı olarak kabul edilir. Tasvirlerinde büyük bir kuş ve büyük bir ayı sıkça görülen hayvanlardır. İran takviminde her ayın 20. günü Behrâmrûz,  Behrâm günüdür… Roma’nın savaş tanrısı olan Mars bir erkeğin katkısı olmaksızın annesi Iuno’dan kendiğinden doğmuştu. Iuno çiçek açan tüm bitkilerin koruyucusu olan Flora’nın armağan ettiği sihirli bir çiçek sayesinde Mars’a hamile kalmıştı. Doğumunun sıra dışılığı sebebiyle Mars yalnızca bir savaş tanrısı olarak değil bitkilerle ilişkili bir bereket tanrısıdır da. Antik Roma’da Mars adına kutlanan pek çok bereket bayramı mevsim ritüelleriyle harmanlanırken zamanla Mars’ın bu pagan özellikleri unutulup unutturulmuştur.”

Gezgin, İsmail (2018). Mitoloji Ajandası Gökyüzü, Pinhan Yayınları, İstanbul.

 

marssilviarubens

Mars and Rhea Silvia” by Peter Paul Rubens (1616-17)

Görsel Kaynak

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: