“Sihir önce tanrıya, fena cinlerden kurtarması için yakarmayla başlıyor. Sihir yaparken kullanılacak malzemeler şunlar: Dinsel temizlik için su, çeşitli içkiler, ilaç ve merhemler, zift, sedir çubuğu, tamarisk dalı, meşale, tütsü kabı, temizlik gereci, çeşitli müzik aletleri, güçlü bakır, büyü ipleri, muskalar, tanrı ve cin resimleri yapılmış toprak levhacıkları, insan ve hayvan figürleri (Bunlara Amulet deniyor bir tür muska). Zift ve alçı ile evinin kapısı sıvanır. Okunmuş su yatağın etrafına serpilir, Amuletler eve veya şahsa takılır veya kapının altına konur. Bu tür muskalar çok önemlidir, tanrılar bile muska kullanır.
Sembolik işlemlerde çok ilginç. Fena cini yok etmek için onun yerine başka bir şey yok ediliyor. Hasta yerine bir keçi veya domuz yavrusu konuyor. Onun başı hastanın başı, vücudu hastanın vücudu oluyor. Hayvan kesiliyor, hastanın neresi ağrıyorsa oraya ait parça o bölgenin üzerine konuyor. Böylece hastaya gelen cinler o parçanın üzerinden geçiyormuş. Bir de hamurdan veya çamurdan hastanın figürü yapılıyor. Bahçe çamurundan yapılırsa daha etkili oluyor. Bunlar nasıl titretiliyor, parçalatılıyorsa hastalık cinleri de öyle olsun deniyor. Hastalığı uzaklaştırmak için diğer bir işlem de, bir ipi bağlayıp çözüyor, bir soğanı soyuyor. Bunları yaparken ‘bu soğan nasıl soyuluyor, ip nasıl çözülüyorsa fena cinlerde yok olsun’ deniyor.
Bu büyüler evde, bahçede veya nehir kenarında bir kamış kulübede yapılıyor. Bu yapılan işlemlerin gereğine göre olmaması büyünün tutmamasına neden oluyor.
Büyüye ait yazılı belge pek çok. Daha öncede belirttiğimiz gibi bu çok eskiden başlamış, eski Babil çağında Akadça ve Sümerce yazılmış birçok metinleri bulundu. Bu konuyla insanlar gittikçe daha çok ilgilenmişler ve büyü insanın doğumundan ölümüne kadar önemli bir yer tutmuş. Öyle ki her fırsatta büyüye başvurmuşlar. Bir çocuğu, doğar doğmaz Labartu adlı cinin zararlarından korumak için yapılan büyülerden tutunda, bir sevgilinin sevgilisini kazanmak, iktidarsızlığı gidermek, yeni yapılan bir binanın yıkılmasını önlemek gibi her tür olay büyüye başvurulmasına neden olmuştur” (s. 194-195).
Çığ, Muazzez İlmiye (2017). Uygarlığın Kökeni Sumerliler-2, Kaynak Yayınları, İstanbul.
Bir Cevap Yazın