“Yunan, Mısır, Asur, Babil ve eski Orta Amerika gibi eski kültürlerin birçoğunda insanın onbinlerce yıl öncesinden geldiğine inanılırken, böyle bir düşünce, insanın kökeniyle ilgili tek çerçevenin yazılı belgeler, özellikle de İncil olduğu Ortaçağ Avrupası’nda bulunmamaktaydı. 17. yüzyıla gelindiğinde insan tarihinin tümünü kapsayan bir zaman çizelgesi oluşturma çabaları, dünyanın İ.Ö. 23 Ekim 4004 günü öğleyin yaratıldığını hesaplayan Başpiskopos Ussher’in ünlü çalışmasıyla sonuçlandı.
Bu gidişin değişmesini sağlayan önemli etkenlerden biri, 1669’da bilinen ilk jeolojik görüntüyü resimleyen ve böylece birikim sürecini ve katmanların üst üste binişini, yani üstteki katmanların eskilerin üzerinde durduğunu fark eden Danimarkalı doğa bilimci Niels Stensen’in (Nicholas Steno) eseridir.” (s. 149)
“Statigrafinin başlangıcı fosillere duyulan ilgiye kadar gitmektedir. İlk kaya tabakaları gözlemcileri aslına Alplerin yüksek tepelerinde veya Roma kentinin altı gibi tuhaf yerlerde deniz kabuklarının varlığını açıklama isteğiyle bu konuya yönelmişlerdir. Antik Roma’nın altında bulunan kabuklu katmanın kentin kendisinden daha eski olduğunu iddia eden Nicholas Steno, ilk katmanbilimci olarak kabul edilir. Ona göre, bu kabuklar ve parçaları, kat kat birbirleri üstüne birikmiştir ve de diziliş itibariyle alttaki katlar üsttekilerden eski olmalıdır…” (s. 261)
Renfrew, Colin ve Bahn, Paul (2013). Arkeoloji Anahtar Kavramlar, (çev. Selda Somuncuoğlu), İletişim Yayınları, İstanbul.
Bir Cevap Yazın